Flood, Flow, Function

RMOC N8 - Project Description

The primary purpose of the project was to study the effects of flooding on built structures and design a facility to withstand the powerful and destructive forces of an overflowing river. Located in the flood plain on the Ohio River bank, the boathouse facility would service park visitors, recreational boaters and emergency personnel.

The wedge-shape plan is oriented to deflect flood debris, take advantage of views up and down the river and greet park visitors.

Elements below the 100-year flood line are constructed primarily of concrete and steel with glass above to allow natural lighting. Interior finishes consist of easily maintained materials that can be washed down after water subsides. Utilities and service equipment are located above the 100-year flood line and electrical outlets are surface mounted with retractable cord lengths and can be detached and raised into the ceiling. An exterior patio contructed of marine-grade wood, concrete and steel, cantilevers out towards the river providing dramatic views.

The large triangular white metal roof, tilted to the south, provides shade during hot months and collects rainwater for flushing toilets and irrigation needs. The roof also serves as an iconic element easily recognizable to visiters and boaters up and down the river.

RMOC N4
RMOC N15
RMOC N2
RMOC N25
RMOC N9
RMOC N30
RMOC N14
RMOC N21
RMOC N5
RMOC N17
RMOC N6
RMOC N7
RMOC N11
RMOC N26